24 januari 2022
accu meten

het belang van het meten van je accu

Accu’s en hun onderhoud

Een accu helpt ons onszelf te verplaatsen op vele manieren. Denk aan de auto of zelfs auto’s die op het oprit staan. Of aan de scooter die ook voorzien is van een accu.

Wellicht heeft u een scoot mobiel. Ook hierin zit een accu opgenomen.

Of misschien werkt u beroepsmatig met machines die voorzien zijn van een accu. Denk aan heftrucks, landbouwmachines en hoogwerkers. Deze zaken kunnen allemaal niet zonder een accu.

Accu testen

het is dan ook aan te raden goed voor deze accu’s te zorgen. Hoe kunt u dat goed doen?

Ten eerste door regelmatig deze accu door te meten. Accu meten kan uitgevoerd worden met een accumeter. Een accumeter kunt u op vele manieren aan schaffen. Er zijn tal van webshops die ze aanbieden.

Het verdient wel aanbeveling om een goede professionele meter aan te schaffen. Anders heeft dit accu meten wellicht geen zin.

Het kan namelijk zo zijn dat u een accumeter aanschaft die kwalitatief niet goed is. Wellicht dat deze het eerst goed doet en de juiste waarde aan geeft. Maar dergelijke apparaten zijn zeer gevoelig. Een kwalitatief mindere meter zal vrij snel beïnvloed worden door bepaalde omstandigheden waardoor hij niet juiste waardes geeft. Denk hierbij aan weersinvloeden (als de meter bijvoorbeeld in een koude schuur ligt de winterdag dan kan dit al invloed hebben) of aan stootgevoeligheid.

Als bovenstaande gebeurd denkt u na het meten nog een goede accu te hebben maar vervolgens wordt u alsnog verrast door een niet startend voertuig.

accu meten

Levensduur accu

Door het regelmatig testen van de accu kun je tijdig inspringen op bepaalde zaken. Als de waardes namelijk laag zijn, dan kunt u de accu een nacht aan de accu lader zetten. Als u bijvoorbeeld alleen maar korte afstanden rijd met uw auto dan kan een accu dit wel eens nodig hebben.

Door hier tijdig op in te springen verlengt u bovendien de levensduur van de accu.

Mocht u tijdens het meten afwijkingen aantreffen die met opladen niet op te lossen zijn, dan kunt u altijd even naar uw garage gaan om het te laten checken. Maar u bent er dan wel op tijd bij. Wel zo prettig.