24 januari 2022

Hoeveel stappen is 1 km fietsen?

Damesfietsen zijn sterk in opkomst en grote merken als Giant Liv, Specialized, Cube en Cannondale hebben allemaal een uitgebreid fietsassortiment speciaal voor vrouwen. Er zijn twee soorten damesfietsen. Het eerste type zijn unisex frames die vrouwvriendelijk zijn gemaakt door toevoeging van verschillende onderdelen. Het tweede type is de echte vrouwen specifieke fiets, met een frame dat van onderaf is opgebouwd voor de vrouwelijke anatomie.

Uniseks frames

De aangepaste uniseks frames hebben kleinere framematen en bepaalde onderdelen zijn gewijzigd om de pasvorm van het frame te optimaliseren. Er zijn drie contactpunten tussen u en uw fiets: het stuur, het zadel en de pedalen. Om deze punten te optimaliseren wordt de damesfiets voorzien van een kortere stuurpen, smaller stuur, kortere cranks en vooral een breder zadel. Een kortere stuurpen brengt het stuur dichterbij zodat u niet te ver reikt, wat pijnlijk kan zijn.

Een smal stuur vermindert de spanning in uw schouders voor comfort tijdens lange ritten. Kortere cranks zorgen ervoor dat uw voeten stevig op de pedalen staan voor efficiënt fietsen. Een breder zadel aan de zijkant ondersteunt bredere heupen van vrouwen, wat essentieel is voor het comfort.


Fietsen specifiek voor vrouwen

Steeds meer maken fietsenzaken fietsen specifiek voor vrouwen. Dit wordt gedaan om de beste pasvorm en prestaties te bieden door subtiele verschillen in het frame aan te brengen om u rijpositie te veranderen. De belangrijkste kenmerken van damesframes zijn: een kortere bovenbuis, waardoor het stuur dichterbij komt en makkelijker te bereiken is. De korte onderbuis waar de vork in schuift naar achteren wordt naar u toe gekanteld, waardoor het stuur naar u toe komt en het voorwiel stabieler staat. De balhoofdbuis zal iets hoger zijn voor een betere reikwijdte. En een steile zitbuishoek om te voorkomen dat uw tenen het voorwiel raken als u over de kop slaat. Veel damesfietsen hebben een schuine onderbuis, wat de montage vergemakkelijkt en meer vertrouwen geeft.

Fietsen worden ingedeeld in drie categorieën:

  • racefietsen
  • mountainbikes 
  • hybride fietsen

Racefietsen hebben ongewoon dunne banden en een ‘drop’ stuur. Ze zijn zeer efficiënt en snel omdat hun dunne banden met weinig inspanning over de weg glijden. Mountainbikes zijn ontworpen voor intensief fietsen; u zou ze typisch gebruiken voor off-road waar het terrein onvoorspelbaar, ruw en hobbelig is. Hybride fietsen, ook bekend als comfortfietsen, hebben wielen in bergstijl en hebben kenmerken die ze comfortabel maken voor de berijder, ongeacht het terrein. Deze fietsen kunnen worden gebruikt op onverharde wegen of stads terreinen.


Transportfiets voor heren

Een transportfiets voor heren is een fiets die speciaal is ontworpen voor het vervoer van goederen. Veel onderdelen zijn van een zwaardere kwaliteit dan die voor gewone fietsen, zoals de trapas, het balhoofdstel en de spatborden.


Hoeveel stappen is 1 km fietsen?

Almere is de veiligste fietsstad van Nederland. De stad heeft een stelsel van 500 kilometer aan fietspaden. Fietsers hebben voorrang en oversteken van wegen of busbanen komt nauwelijks voor.  In Almere kunt u een fiets kopen of huren. Een leuk weetje is dat een kilometer 1312,34 stappen is.