24 januari 2022

Thuis boksen: hoe doe je dat?

Boksen is heel erg goed voor je fysieke, maar ook je mentale gezondheid. Je traint je uithoudingsvermogen, kracht, conditie, reactievermogen, en nog veel meer. Wanneer je écht goed wilt leren boksen, is het verstandig om ook buiten je trainingen af en toe te kunnen oefenen. Zo zorg je ervoor dat je fit blijft en dat de oefeningen in je systeem komen. In dit blog lees je hoe je buiten je bokstrainingen om, toch kunt blijven oefenen.

Genoeg ruimte

Ten eerste moet je genoeg ruimte hebben om te kunnen trainen. Wanneer je buiten je trainingen om wilt trainen, moet je een geschikte plek hebben waar je dat kunt doen. Er zijn heel veel verschillende manieren om te trainen, zonder dat je echt dure spullen nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld zonder spullen heel goed werken aan je houding en conditie. Het is belangrijk dat je daarbij wel heel erg op je houding let; als je dat niet doet, kun je blessures krijgen. Je kunt je conditie trainen door touwtjes te springen of door oefeningen te doen, zoals pompen, squats en sit-ups. Ook kun je – net zoals je vaak doet bij de warming-up van een training – schaduwboksen. Hiervoor heb je helemaal geen spullen nodig, waardoor je het gemakkelijk thuis kunt doen, als je de ruimte hebt.

Trainen met spullen

Ook zijn er genoeg shops waar je boksspullen kunt kopen om zelf thuis mee te trainen. Bokszakken en boksballen zijn hiervoor je perfecte trainingspartner. Let op dat je spullen koopt die gemaakt zijn van het juiste materiaal. Wil je bijvoorbeeld buiten trainen? Dan is het verstandig om een boksbal of zak te kopen die daar geschikt voor is. Kies voor een boksbal of zak die gemaakt is van leer, panda hide leather of legend absorb als je voor een goede kwaliteit wilt gaan. Deze boksballen zijn stevig en gaan superlang mee.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten bokszakken en ballen waar je mee kunt trainen. De heavy bag is een van de meest bekende. Met deze zak kun je bijna alle vechtsporten beoefenen en je kunt er heel goed je conditie mee trainen. Wel kun je de meer specifieke oefeningen er niet mee trainen. Naast de heavy bag, is ook de bokszak met hoeken erg populair. Wanneer je een bokszak met hoeken hebt, kun je heel goed je stoottechnieken en uppercuts trainen. Andere bekende soorten zijn staande boksballen en zakken, de teardropbag, speedbag, bokszakken voor aan de muur en kickboks zakken.