17 september 2021

Verbeter het gedrag van jouw bestuurders met behulp van een GPS-voertuigvolgsysteem

 

 

Voertuigvolgsystemen zijn ontworpen om het wagenparkbeheer en de efficiëntie in transport en vervoer te verbeteren. De voordelen van een voertuigvolgsysteem zijn gemakkelijk te begrijpen: verhoogde productiviteit, verlaging van arbeidskosten en betere dienstverlening. Dit soort informatie is van onschatbare waarde voor wagenparkbeheerders en fleet-eigenaren, omdat het hen kan helpen problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen, geld kan besparen door hoge reparatiekosten te vermijden en het wagenpark efficiënt te beheren. Een voertuigvolgsysteem in combinatie met slimme software tilt al deze dingen naar een nieuw niveau.

Hoe werkt een GPS tracking systeem voor voertuigen?

Een voertuigvolgsysteem combineert verschillende technieken om een ​​completer beeld te krijgen van voertuiglocaties op een kaart. De techniek is uiteraard het GPS systeem. De computer probeert de positie van elk voertuig te tonen op de kaart waar het voertuig zich bevindt. Uiteindelijk voorspelt het systeem de huidige positie van het voertuig en kan eventueel toekomstige posities op basis van verzamelde locatiegegevens van het voertuig voorspellen. De nauwkeurigheid van deze techniek is afhankelijk van de brondata zodat ook het verkeer hierin meegenomen wordt. Je kunt het vergelijken met de navigatie in je auto die aangeeft hoe laat je op je bestemming aankomt. Hoe beter de data van het verkeer, hoe nauwkeuriger de tijd van aankomst zal zijn.

Een nog slimmer systeem bouwen

De tweede techniek die vaak wordt gebruikt in een voertuigvolgsysteem is het verzamelen van RFID-gegevens (radiofrequentie-identificatie). Deze gegevensverzamelingsmethode zendt radiosignalen uit die kunnen worden gelezen door het voertuigvolgsysteem. De signalen die door het monitoringsysteem worden ontvangen en geïnterpreteerd, worden in realtime geregistreerd. Wanneer een voertuig een bepaald gebied binnenrijdt zoals een centrale, zal het gegenereerde signaal de systeembeheerder waarschuwen. Eenmaal gewaarschuwd, kan de manager bijvoorbeeld taken uitzetten voor het laden en lossen of een nieuwe route opgeven.

Verbeter je organisatie

Al deze eigenschappen en mogelijkheden maken het GPS-voertuigvolgsysteem tot een essentieel onderdeel van elke organisatie die het rijgedrag wil verbeteren. Het kan het gedrag van de bestuurder volgen en registreren, de reden voor zijn gedrag bepalen en corrigerende maatregelen voorschrijven. Bovendien helpt het ervoor te zorgen dat chauffeurs efficiënt en alert zijn en zich aan de verkeersregels houden. Het installeren van een GPS-voertuigvolgsysteem is relatief eenvoudig. Vaak is het feit dat de bestuurder weet dat hij in de gaten gehouden wordt, al voldoende om zich beter aan de regels te houden. Ook kan zo'n systeem gebruikt worden om rijgedrag te analyseren wanneer overmatige slijtage van het voertuig optreedt of wanneer een bestuurder een ongeluk heeft.