17 september 2021

Wanneer ben je eigenlijk aansprakelijk?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Niets is minder waar. Het leven kan heel gestroomlijnd lopen, zonder krasjes zonder beschadigingen en plotseling onderbreekt een ongeval alles. Alsof het leven opeens alles op stil zet. Dit kan natuurlijk in allerlei verschillende manieren gebeuren. In de auto, op de fiets, in het ziekenhuis, noem maar op. Bij kleine ongelukken is er vaak niet zo veel aan de hand en kan er een hoop op een persoonlijke manier worden opgelost, in dat geval is er geen derde partij aanwezig voor eventuele bemiddeling. Helaas gaat het niet altijd zo soepel. Vaak is bij ongevallen de grote vraag wie er aansprakelijk is. Bij dit proces zijn vaak ook meerdere partijen betrokken. Ik leg hier kort uit hoe dit proces verloopt en wat je tegen kan komen.

Het ongeval

Je hebt net een nieuwe auto. Je bent er heel blij mee en kijkt uit naar de tochtjes die je er mee kan maken. De stad waar je woont is druk. De straten zijn vol en er is altijd roering. Niet de meest ideale plek om met je auto te rijden. En dan gebeurt er waar je al die tijd al bang voor was. Na een paar weken ben je gewend, rijd je soepel om alle voetgangers heen en dan zie je een fiets over het hoofd. Hij is komt er helaas niet met een paar schrammetjes vanaf en moet naar het ziekenhuis. Je weet zeker dat de fietser te snel reed, het was een bezorger met een elektrische fiets die door de straten scheuren. Je had hem nooit kunnen zien.

De gevolgen

Dus er is een fietser aangereden. Wat nu? Eerst moet er onderzocht worden wie er aansprakelijk is voor het ongeval. De uitkomst bepaalt namelijk voor die de schadevergoeding is. Dit is niet altijd even makkelijk. Het is heel prettig om in de wat meer lastige situaties een advocaat te raadplegen. Zij kunnen je begeleiden bij bijvoorbeeld juridische stappen en het op orde krijgen van het totale kostenplaatje. Een fietser of een wandelaar is een zwakke verkeersdeelnemer. Dit heeft veel invloed op het bepalen van de schadevergoeding. Echter is het lang niet altijd de schuld van de automobilist. Wanneer je een fietser hebt aangereden wanneer je je hield aan de goede snelheid en het was duidelijk dat de fietser fout zat, kan de rechter bepalen dat ook een automobilist recht heeft op een schadevergoeding.