24 januari 2022

Wat te doen bij rugklachten?

Rugklachten zijn heel erg belemmerend. De fysiotherapeut rijswijk van FysioEffect Rijswijk helpen je graag om je rugklachten zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. Rugklachten kunnen je hele dag verpesten en je bewegingsvrijheid ernstig beperken. Je humeur wordt vaak ook niet beter van rugklachten. De intensieve pijn wordt overheersend, maar wat kun je nu doen om rugklachten te voorkomen of te bestrijden?

Oorzaken

Rugklachten kunnen vele oorzaken hebben. Sommige mensen hebben echt een aandoening aan hun rug. Dit kan bijvoorbeeld scoliose zijn (een scheefgegroeide ruggenwervel). Anderen hebben hun rug overbelast en hun spieren daarmee te veel laten schrikken. Dit kan bijvoorbeeld een hernia zijn. Het kan ook zijn dat er niks geks met je rug gebeurd is, maar dat er langzaam klachten zijn ontstaan. DIt kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verkeerde houding of te weinig beweging. Door het thuiswerken tijdens corona zijn veel mensen achter een zelf in elkaar gezet bureau terecht gekomen. De keukentafel is vaak helemaal niet afgesteld om een volle dag achter te kunnen werken. 

Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt je graag om samen te kijken naar wat er beter kan voor jouw rug. Bij scoliose kun je buikspieren, bilspieren en rugspieren trainen om je ruggengraat wat te ontlasten. Daarnaast kun je ook bij scoliose op je houding letten en zo je rug zo min mogelijk belasten. Bij een hernia moeten de spieren weer ontspannen en tot rust komen. Dit kan ook onder begeleiding van een fysiotherapeut die een persoonlijk behandelplan voor je opstelt. Voor het thuiswerken kan een fysiotherapeut ook veel voor je betekenen. Fysiotherapeuten zijn experts op het gebied van houding en beweging. Een simpele afstelling aan een bureaustoel kan al wonderen verrichten. Ook kan de fysiotherapeut adviseren om een ander element als stoel te gebruiken zoals een bal, waardoor je automatisch rechter op zit. Af en toe op staan om even te bewegen kan ook al enorm helpen.